Commissie Samson

Waarom wordt de wereld van televisie kijken steeds anders? En wat voor mogelijkheden heb je tegenwoordig beschikbaar?

Twintig jaar geleden hadden de meeste huishoudens één televisietoestel. Nu heeft het typische huis naar schatting 3 of 4 tv’s, 2 dvd-spelers, een pc en monitor, een paar settopboxen en een radio of twee. Kunnen we de schuld krijgen? De fabricagekosten zijn de laatste 20 jaar sterk gedaald en met de fabrikanten die nog meer gewenste Tv-apparatuur maken, is het de norm om meer dan één Tv te bezitten.

Er zijn enorme mogelijkheden op het gebied van gadgets voor je televisies

Tegen 2020 zouden alle extra gadgets het binnenlandse energieverbruik met maar liefst 20% kunnen doen stijgen ten opzichte van de huidige cijfers. Dit zal een enorme toename zijn en de meeste mensen zouden het daarmee eens zijn. Vandaag de dag is het geschatte binnenlandse standby-verbruik van gedomesticeerde landen ongeveer 5% van het totale elektriciteitsverbruik, 1% van de totale CO2-uitstoot.

Hoe zit het met internet en televisie kijken?

Met zijn superieure audiostreaming-functionaliteiten zijn PC’s ook begonnen met het aanbieden van gebruikers met internetradio en internettelevisie, tegen bodemprijzen. Als men de kosten van het gebruik van satelliettelevisie vergelijkt met de bescheiden kosten van abonnementsportalen, dan blijkt het verschil enorm te zijn.
Internettelevisie zal ongetwijfeld goedkoper blijken te zijn op de lange termijn, want naarmate de breedbandinfrastructuur verbetert en gebruikers 3G- en 4G-snelheden beginnen te ervaren die gratis tv-streaming aanbieden, zullen ze beseffen dat dit de voordeligste optie is.

Tegenwoordig heb je diverse soorten mogelijkheden op je televisie

Het voor de hand liggende antwoord is waarschijnlijk heel eenvoudig, maar kan in de praktijk worden uitgevoerd. Mobiele telefoonopladers en radio’s kunnen worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn, maar SkyboxenFree Reprint Artikelen, PVR’s en HD recorders hebben meestal een constante stroomvoorziening nodig om de volledige functionaliteit te behouden. De oplossing zou nu liggen in energiezuiniger apparatuur.

  • De meeste Tv-fabrikanten zijn al bezig met de ontwikkeling van energiezuiniger apparatuur. Er is het idee van passieve standby-circuits in tv’s en settopboxen waar alleen de minimaal vereiste schakelingen van stroom worden voorzien en waar grote fabrikanten manieren vinden om het stroomverbruik van tv’s te verminderen.
  • De toekomst is waarschijnlijk niet slecht en het lijkt erop dat de problemen nu al worden aangepakt. Met een beetje meer consumentenbewustzijn en productontwikkeling zou iedereen moeten profiteren van lagere elektriciteitsrekeningen.