Commissie Samson

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over energiebeheer, maar wat is dat precies en wat kun je er mee?

Energiemanagement is een term die verwijst naar het besparen van energie in bedrijven, particuliere woningen, de publieke sector en overheidsorganisaties. Concreet gaat het om het monitoren, controleren en besparen van energie in een gebouw of organisatie. Typisch is deze term van toepassing op bestaande gebouwen en apparatuur, en het vinden van manieren om deze bestaande activa efficiënter te maken.

Energiebeheer gaat niet alleen over het besparen van geld, hoewel dat een belangrijk onderdeel is voor zowel bedrijven als huiseigenaren. Er is ook een wereldwijde behoefte om onze ecologische voetafdruk te behouden, te verkleinen en te zorgen dat we een duurzame toekomst achter ons laten.

Welke manieren van energie beheren zijn er allemaal beschikbaar tegenwoordig?

Door het initiëren van energiebeheerstrategieën kunnen bedrijven hun kosten beter beheersen, nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie vinden, risico’s verminderen en intelligentere beslissingen nemen. Energieplanning op lange termijn wordt voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel.

  • Met de afnemende hoeveelheden fossiele brandstoffen en de toenemende afhankelijkheid van buitenlandse energieleveranties is het verminderen van ons energieverbruik een manier waarop een bedrijf een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap en het milieu die goed is voor iedereen.
  • Sommige bedrijven zijn begonnen met het implementeren van een functie voor een energiemanagementconsultant om hen te helpen bij het vinden van manieren om hun verbruik te verminderen. Deze functies kunnen dingen doen zoals het meten van het energieverbruik en het verzamelen van gegevens; het vinden van manieren om te besparen en te schatten hoeveel elke actie zou besparen; het aanbevelen en ondernemen van actie op deze eventuele kansen; en ten slotte het analyseren en volgen van de voortgang van hoe elk van deze acties de financiën van het bedrijf hebben bespaard.

Door te kiezen voor simpele projecten kun je nog makkelijker energie besparen

Enkele van de gedetailleerde projecten die men zou kunnen aanpakken, zijn het verzamelen van gegevens over het huidige energieverbruik en het achterhalen van specifieke verbruiksgegevens op dagelijkse basis, soms op uurbasis. Na het verzamelen van gegevens voor een bepaalde periode moet de energiebeheerconsultant in staat zijn om hoge energiegebruikspatronen vast te stellen en na te gaan of er sprake is van routinematige energieverspilling. Het lokaliseren van routineverspilling biedt een gemakkelijk startpunt om energie te besparen.